No nie.
Zrobiłeś dwutorowe kółko z odgałęzieniem linii jednotorowej.
Zastanów się nad możliwościami prowadzenia ruchu.
Na każdym z torów tego owalu możesz wcisnąć najwyżej trzy odcinki, w dodtaku krótkie.
Czyli na każdym z torów mogą sobie krążyć dwa pociągi.
Jeśli dołożysz do tego jakieś manewry na stacji to będzie trudne do opanowania jednoosobowo, wierzaj mi :)
W moim schemacie jest tak: linia jednotorowa na niby wyjeżdża z tunelu, jest stacyjka, potem zawijamy do następnego tunelu w którym jest pętla, tylko trochę wydłużona. Dzieki temu ruch na tej nanibowej dwutorówce można całkowicie zautomatyzować, każdy pociąg musi przejechać przez stacyjkę i w dodatku każdy pociąg będzie pokonywał linie dwutorową w obu kierunkach.
Amen.
Kombinuj, rób, czekamy na zdjęcia.
_________________ – JAK SIĘ NAZYWA TO UCZUCIE W GŁOWIE, UCZUCIE TĘSKNEGO ŻALU, ŻE RZECZY SĄ TAKIE, JAKIE NAJWYRAŹNIEJ SĄ?
– Chyba smutek, panie. A teraz...
– JESTEM ZASMUTKOWANY.
Tomku! dyskusja zmierza w kierunku "chciałbym zrobić tort". Zrób co ci serce dyktuje danych masz dość. Zawsze możesz zdjąć tory resztę wy....ć i zacząć od nowa. Albo siądź sobie w kątku i poczekaj aż Ci przejdzie.
Oba warianty przetrenowałem .
Osobnik: Tomasz P
Wysłany: 2010-06-10, 17:29
Dzięki za rysunek. Do manewrowania ten układ pewnie jest dobry. Osobiście efekt dżdżownicy kompletnie mi się nie podoba. Stacja końcowa jest fajna.
Pozostanę przy opcji układ dwutorowy na dole. Będę sobie jeździł dwoma składami na dole w kółko a trzeci skład będę wysyłał na górę. Przekładam efekt wizualny nad możliwość super manewrów. Chcę mieć 2 pociągi mijające się na kółku dwutorowym. Jedynie muszę wcisnąć coś urokliwego po wewnętrznej na dolnym poziomie. Temat ogólnego wyboru kształtu makiety jest zamknięty. Dzięki za pomoc.
Osobnik: Tomasz P
Wysłany: 2010-06-14, 07:34
Teraz już nie ma odwrotu :0 zamówiłem Peco 55 na całą dolną stację (część widoczną). To co będzie ukryte dam na Roco. Dostęp będzie łatwy więc jeśli zajdzie potrzeba to je wymienię.
Teraz pytanie jakie napędy zastosować. Facet w sklepie sugerował że conrad może szybko odmówić posłuszeństwa jeśli będzie mocno eksploatowany (a będzie). Polecał mi Tilliga napędy ale one są 2 x droższe. Jak to jest w praktyce? Jakie są wasze doświadczenia?
Czekając na materiał tortowy podłubałem jeszcze przy drzewach, wciskając mocno rozciągniętą siateczkę pomiędzy pączusie. Mogę powiedzieć że od efektu "drzewo za 30 ojro" do efektu "brokuła" droga jest niedaleka:). Poprawiłem dąb delikatnie i mocniej potraktowałem jesiony. Jedno już wiem. Im dokładniej ukręcisz drzewo tym lepiej będzie wyglądało i łatwiej będzie uzyskać realny wygląd. Dąb kręciłem 2 godziny :D. Następne robię brzozy. Zanim przetestuję wszystkie dostępne siateczki może ktoś podpowie jaki produkt jest najbardziej zbliżony do brzozowego liścia?
_________________ – JAK SIĘ NAZYWA TO UCZUCIE W GŁOWIE, UCZUCIE TĘSKNEGO ŻALU, ŻE RZECZY SĄ TAKIE, JAKIE NAJWYRAŹNIEJ SĄ?
– JESTEM ZASMUTKOWANY.
pień ujdzie, choc jakiś taki cherlawy w porównaniu do korony.
Przesadziłeś z białą farbą, białe są dopiero trzy-czteroletnie gałęzie.
Okrywa do bani, znaczy przeciętna.
Zupełnie też nie rozumiem czemu wszystkim sie wydaje, że wystarczy okleic białe patyki sraczkowatozieloną gąbką żeby była z tego brzoza. W kwietniu faktycznie - brzozowe listki są wściekle zielone w takim żółtawym odcieniu, ale wtedy prawie ich nie widać - na drzewie oglądanym z daleka tworzą cos jakby mgiełkę.
Latem liście brzozy są ciemne. Normalna, ciemna zieleń. Ciemniejsza od traw, ba - nawet wielu innych drzew.
To jest chyba najtrudniejsze do zrobienia drzewo. Próbuj.
– JESTEM ZASMUTKOWANY.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum